Arne Dal i Sajmon Beket – dobitnici nemačke Ripper nagrade

Share on facebook
Share on twitter

Još jedna nagrada za našeg autora

U nemačkom gradiću Una gde se održava najveći evropski međunarodni kriminalistički festival „Mord am Hellweg”, krajem februara dodeljena je prestižna Ripper nagrada (European Crime Fiction Star Award) namenjena najboljim autorima krimi-romana i trilera. Ove godine desio se presedan – nagradu po prvi put ravnopravno dele dva autora, švedski pisac Arne Dal i engleski autor Sajmon Beket. Nagrada podrazumeva novčani iznos od 11.111 evra, a dodeljuje se piscu koji na živ i moderan način doprinosi razvoju žanra kriminalističkog romana i čija dela imaju značajnu književnu recepciju u evropskim okvirima.

Među dosadašnjim dobitnicima nalaze se imena kao što su Hening Mankel, Jusi Adler-Olsen, Hakan Neser, Fred Vargas i Sebastijan Ficek.

Arne Dal jedan je od najuspešnijih skandinavskih pisaca trilera. Autor je serijala Intercrime koji obuhvata deset romana i po kojem je BBC Four snimio više nego uspešnu TV seriju. Napisao je i četvorodelni serijal Opcop, a sjajne evropske kritike dobija njegov najnoviji serijal o detektivima Samu Bergeru i Moli Blum, započet 2016. godine. Samo u Nemačkoj prodato je više od milion primeraka njegovih knjiga.

Sajmon Beket je poznati engleski autor trilera. Pre nego što se posvetio pisanju, radio je kao novinar i pisao za brojne britanske novine i magazine. Najpoznatiji je po serijalu o forenzičkom antropologu Dejvidu Hanteru.

Prijavite se za Newsletter

Podelite

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin