Irsa Sigurdardotir

O autoru

Irsa Sigurdardotir (Yrsa Sigurðardóttir, 1963) je nagrađivana islandska autorka koja je najpre pisala romane za decu, a u kriminalističkom žanru debitovala je 2005. godine romanom Poslednji rituali, koji je predstavljao početak bestseler serijala o Tori Gudmundsdotir. Od tada je napisala veliki broj trilera koji su prevedeni na više od trideset jezika. Sa romanom DNK, prvim u nagrađivanom serijalu o dečjem psihologu Freji i inspektoru Huldaru, učvrstila je svoju poziciju majstora pripovedanja i jednog od najboljih autora kriminalističke proze danas.

Živi u Rejkjaviku, gde radi kao građevinski inženjer.


Jasno mi je zašto se toliko ljudi oduševljava Irsinim delom. Očaravajuće je, originalno i uzbudljivo. – Džejms Paterson

Irsa je jedan od najuzbudljivijih novih glasova u svetu kriminalističkih romana i trilera. – Piter Džejms

Irsa Sigurdardotir je sa svojim istinski inteligentnim pričama širokog spektra pokušala da prodre u srž islandskog raznolikog društva, i na taj način napravila je nekoliko koraka unapred u tradiciji islandskog kriminalističkog romana. – Arne Dal

Nagrade

‒ U širem izboru za nagradu International Dublin Literary Award, za roman Lygi – Irska, 2018.
‒ U najužem izboru za nagradu LovelyBooks’ Der Leserpreis (Najbolji krimi-roman i triler 2017), za roman Sogið – Nemačka, 2017.
‒ U najužem izboru za nagradu Petrona (Najbolji skandinavski kriminalistički roman godine), za roman Lygi – Velika Britanija, 2017.
‒ U najužem izboru za nagradu The Blood Drop (Najbolji islandski kriminalistički roman godine), za roman Aflausn – Island, 2017.
‒ Dobitnica nagrade Danske akademije kriminalističkih pisaca (nagrada Palle Rosenkrantz – Najbolji kriminalistički roman godine), za roman DNA – Danska, 2016.
‒ U najužem izboru za nagradu LovelyBooks’ Der Leserpreis (Najbolji krimi-roman i triler 2016), za roman DNA – Nemačka, 2016.
‒ U najužem izboru za nagradu Mörda (Najbolji prevedeni kriminalistički roman), za roman Kuldi – Velika Britanija, 2016.
‒ U najužem izboru za nagradu The Blood Drop (Najbolji islandski kriminalistički roman godine), za roman Sogið – Island, 2016.
‒ Dobitnica nagrade Petrona (Najbolji skandinavski kriminalistički roman godine), za roman Brakið – Velika Britanija, 2015.
‒ Dobitnica nagrade The Blood Drop (Najbolji islandski kriminalistički roman godine), za roman DNA – Island, 2015.
‒ U najužem izboru za nagradu Petrona (Najbolji skandinavski kriminalistički roman godine), za roman Horfðu á mig – Velika Britanija, 2014.
‒ U najužem izboru za nagradu Glass Key (Najbolji nordijski kriminalistički roman godine), za roman DNA – 2014.
‒ U najužem izboru za nagradu Glass Key (Najbolji nordijski kriminalistički roman godine), za roman Ég man þig – 2011.
‒ Dobitnica nagrade The Blood Drop (Najbolji islandski kriminalistički roman godine), za roman Ég man þig – Island, 2010.
‒ U najužem izboru za nagradu Shamus, za roman Sér grefur gröf – SAD, 2010.

Knjige

Podeli