Vesti/Blog

Četiri generacije žena u vrtlogu društvenih previranja

Novi, važni glas u poljskoj književnosti
Nedavno smo objavili „Kuću s vitražem”, debitantski roman nagrađivane poljsko-ukrajinske autorke Žane Slonjovske. Ovo je treći roman u okviru našeg dvogodišnjeg književnog projekta „Evropske porodične veze i identitet: ožiljci i nade”, koji je podržan kroz program Kreativna Evropa.

Marijana, prelepa zvezda Lavovske opere, ubijena je na ulici dok je 1988. godine predvodila ukrajinske građane u protestima protiv sovjetske vlasti. Njena ćerka, u to vreme desetogodišnjakinja, naratorka je priče o njihovoj porodici pre i posle tog dramatičnog događaja – ne zaobilazeći u njoj i detalje svoje strastvene afere sa starijim, oženjenim muškarcem koja se desila deset godina nakon toga.

Baš kao i grad Lavov, u kojem se sudaraju istorija i sadašnjost i koji se nalazi na raskršću nacija i kultura, četiri žene iz ove porodice koje žive pod istim krovom imale su burne živote i nosile su ožiljke izazvane ratom i političkim previranjima, ali i sopstvenom nesposobnošću da jedna drugoj pokažu svoja osećanja.
„Žana Slonjovska piše prelepo, sa empatijom i osećajnošću. Ovo je novi, važan glas u poljskoj književnosti.ˮ – Olga Tokarčuk, dobitnica Nobelove nagrade za književnost
Lirski obojen, roman „Kuća s vitražem” je priča o emocionalnom, seksualnom, umetničkom i političkom buđenju mlade devojke dok sazreva pod uticajem svojih najbližih rođaka i majčinog bivšeg ljubavnika, kao i pod bremenom istorije grada u kojem je odrasla.

„Kuću s vitražem” možete naručiti na našem sajtu uz 20% popusta, a dostupna je i u knjižarama širom Srbije.
Vesti Žana Slonjovska