Vesti/Blog

Brutalno iskrena priča o životu londonskih bandi koja će vas uzdrmati

Debitantski roman britanskog autora Gabrijela Krauzea kritičari upoređuju sa kultnom „Paklenom pomorandžom”

Upravo je izašlo iz štampe naše novo izdanje, roman Ko su oni bili britanskog autora Gabrijela Krauzea. Žiri Bukerove nagrade uvrstio je ovo debitantsko delo među trinaest najboljih romana 2020. godine, a roman se našao i u širem izboru za nagradu Dilan Tomas.

Ko su oni bili autobiografski je roman o mladiću koji je razapet između dve kulture: univerziteta na kojem studira englesku književnost i surovog sveta londonskih bandi. Na univerzitetu koji pohađa on je Gabrijel, naizgled običan student koji odlazi na žurke i na predavanjima diskutuje o Ničeovoj filozofiji. Ali van učionice on je Snups, član londonske bande i pretnja po društvo.
Krećući se kroz ta dva sveta, suočavajući se sa roditeljima punim ljubavi, prevrtljivim i opasnim prijateljima, kao i sve većom pretnjom zatvora, primoran je da se pomiri sa tim ko je on zaista i sa životom koji je sâm izabrao.


Gabrijel Krauze odrastao je među soliterima i na ulicama severnog Londona. On nije bio samo posmatrač na periferiji nasilja, već je živeo život ogrezao u kriminalu. Ko su oni bili roman je koji proističe iz tog iskustva i kao takav moralno je kompleksan, uzbudljiv i potpuno jedinstven na savremenoj svetskoj književnoj sceni.

Kreirajući originalni, urbani književni stil, autor na živopisan način oživljava londonsko podzemlje i opisuje destruktivni uticaj toksične muževnosti. Ko su oni bili uznemirujući je prikaz uzbuđenja koje donosi nasilje i traume koju ono ostavlja za sobom.

Ovaj roman možete poručiti na našem sajtu po ceni od 872 RSD (-20%) ili ga kupiti u svim većim knjižarama po ceni od 1.090 RSD.


Foto: Hanna-Katrina Jedrosz
Vesti Gabrijel Krauze