Vesti/Blog

„Zarobljenici” – novo izdanje popularnog romana

Ako do sada niste čitali Lajoša Zilahija, „Zarobljenici” su dobra polazna tačka za upoznavanje sa ovim autorom

Ukoliko pripadate nešto starijim generacijama, verujemo da se sećate koliko je u Jugoslaviji tokom sedamdesetih i osamdesetih godina bio popularan i rado čitan roman Zarobljenici mađarskog autora Lajoša Zilahija (samo na teritoriji Srbije bio je štampan u blizu 200.000 primeraka). Ukoliko ste pak rođeni kasnije, možda su vam stariji članovi porodice nekada pomenuli ljubavnu priču Petera i Miet, i utisak koji je na njih ostavio ovaj roman. Budući da reizdanja ovog romana nije bilo pune tri decenije, odlučili smo da ponovo objavimo Zarobljenike u novom, prepoznatljivom dizajnerskom ruhu Dokaz izdavaštva i podsetimo vas na ovaj biser mađarske književnosti, potresnu priču o ljubavi i izgubljenim nadama u vreme Prvog svetskog rata.

Lajoš Zilahi (1891–1974) bio je jedan od vodećih mađarskih književnika 20. veka. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu, a ratno iskustvo na Istočnom frontu inspirisalo ga je da napiše jedan od svojih književno najuspelijih romana, Zarobljenici (1926).

Radnja ovog romana počinje u jesen 1913. godine, kada mladi pravnik Peter, na večeri kod zajedničkih prijatelja u Budimpešti, upoznaje Miet, devojku čijim je duhom i pojavom opčinjen od prvog trenutka. Sledeće godine, samo nekoliko meseci nakon venčanja, njihov zajednički život naglo prekida početak Prvog svetskog rata, jer Peter odlazi na front, a nedugo potom pada u rusko zarobljeništvo i završava u sibirskom gradu Toboljsku. Tokom godina koje provode razdvojeni, oboje se trude da ostanu verni jedno drugom, ali okolnosti na koje niko od njih nije mogao da utiče nepovratno će im izmeniti živote i odvesti ih u pravcu koji nisu mogli ni da zamisle.

U središte ovog romana Zilahi smešta temu društvene i moralne krize prouzrokovane Prvim svetskim ratom, a jedan od najvećih kvaliteta ovog dela jeste ubedljivo i vešto psihološko portretisanje glavnih junaka i agonije kroz koju oboje prolaze. Zbog setnog tona, znalački izgrađene radnje, kao i neočekivanog raspleta, ljubavna priča Petera i Miet kod generacija čitalaca s razlogom je stekla epitet – nezaboravne.

Roman „Zarobljenici” možete poručiti na našem sajtu po ceni od 959 dinara, a uskoro će biti dostupan i u knjižarama.
Vesti