Vesti/Blog
Vesti Silvija Fereri

Evina majka: roman o potrazi za prihvatanjem

Roman koji se 2018. godine našao u najužem izboru za nagradu Strega
Predstavljamo vam naše novo izdanje: „Evina majka” je debitantski roman italijanske autorke Silvije Fereri koji se 2018. godine našao u najužem izboru za nagradu Strega.

„Evina majka” je bolno iskrena priča o potrazi za razumevanjem i prihvatanjem, u čijem središtu je komplikovani odnos majke sa ćerkom koja želi da promeni pol.

Dok sedi u hodniku jedne beogradske klinike, u kojoj se iza zatvorenih vrata odvijaju pripreme za operaciju, majka se u mislima obraća svojoj ćerki Evi. Eva je upravo napunila osamnaest godina i na ovaj trenutak čekala je celog života. Želi da se podvrgne medicinskoj proceduri koja će joj omogućiti da postane ono što je oduvek osećala da jeste – muškarac.
„Potresna priča, puna bola, ali i radosti, baš kao i život.”
Mikela Marcano, italijanska književnica
U dijalogu bez odgovora, koji lebdi između zamišljenog i stvarnog, majka priča o njihovom dotadašnjem životu, tragajući za sopstvenom greškom koja ih je sve dovela tu gde jesu. Opisujući putovanje puno ljubavi i mržnje, krivice, strahova, želja i nade, ona se kreće stazama prošlosti kao kroz nepoznatu zemlju. Njen glas je konkretan, dirljiv, živopisan i govori o borbi u kojoj nema ni pobednika ni poraženih, u kojoj nema predaje, i u kojoj najčistiji oblik ljubavi može da postane dvoličan i surov.

„Evina majka” je četvrti roman u okviru kjiževnog projekta „Evropske porodične veze i identitet: ožiljci i nade” koji realizujemo uz podršku Kreativne Evrope. Pored srpskog, roman je preveden i na španski, francuski i kineski jezik, a po njemu se u Italiji izvodi istoimena pozorišna predstava.

Roman možete poručiti na našem sajtu sa 20% popusta, a uskoro će biti dostupan i u knjižarama.