Vesti/Blog

Rejon 24 – roman o snazi uspomena i neraskidivim vezama među ljudima

Debitantski roman Borisa Džinića podseća nas da je i na najmračnijem mestu moguće sačuvati radost življenja
Rejon 24 je debitantski roman Borisa Džinića (1988, Sombor), a ujedno i prvo izdanje u našoj novoj ediciji Iza horizonta, i donosi nam priču o Luku i Eli, ocu i ćerki tinedžerki u istraživačkoj misiji na Marsu.

Sadnjom višanja na Marsu, koje zasad jedine uspevaju na ovoj turobnoj planeti, otac i ćerka započinju uzbudljivu potragu za tajnama ukopanim u naslage crvenkaste prašine. Stabla puna tamnocrvenih plodova rastu pod svodovima svih specijalizovanih plastenika, osim u jednom – Rejonu 24. Dok se unutrašnjost njihovih astronautskih odela sve više puni usamljenošću, strahom, nerazumevanjem i tugom, tragični događaji iz prošlosti nastavljaju da ih pritiskaju kao sumorna izmaglica Marsa. Iako često primoravaju sebe da ne razmišljaju o domu koji su privremeno napustili, iskre njihovih priča i sećanja nemoguće je u potpunosti ugasiti – one ih vuku ka bitnim sitnicama i događajima koji su oblikovali njihove živote. Zašto je važno na koji način Eli jede višnje i koje je drvo Luk zasadio kad je bio mali? Da li staro imanje, voćnjak, obližnje jezero, utihnuli seoski vašar i mreža isprepletenih kanala i šumaraka mogu biti skelet i životni sistem jedne porodice?

U svom debitantskom romanu Boris Džinić vešto prepliće prošlost i sadašnjost svojih junaka, pripovedajući nam dirljivu priču o snazi uspomena, ljubavi, bolu, patnji i neraskidivim vezama među ljudima. Rejon 24 podseća nas da je i na najmračnijem mestu moguće sačuvati radost življenja i veru da se onome što nas čeka vredi vratiti.
Vesti Boris Džinić