Vesti/Blog

Dva nova naslova na Sajmu knjiga

Sajamske premijere: roman nagrađivane makedonske autorke i triler koji se ne ispušta iz ruku
Na Sajmu knjiga pojavila su se dva nova naslova iz naše izdavačke „kuhinje” – roman Non-Ui makedonske autorke Lidije Dimkovske i triler Kuća leptiradanske bestseler autorke Katrine Engberg.

Roman Non-Ui je drugi naslov koji objavljujemo u okviru književnog projekta „Evropske porodične veze i identitet: ožiljci i nade” – ovaj projekat realizujemo tokom ove i sledeće godine, a podržan je od strane programa Kreativna Evropa. Nagrađivana makedonska autorka Lidija Dimkovska donosi nam dirljivu i toplu priču o ljubavi, porodici, identitetu, o ratu i migracijama, životu u okruženju mafije, kao i o povratku fašizma u Evropu.

Sve počinje kada se krajem Drugog svetskog rata mlada Splićanka Nedjeljka zaljubljuje u italijanskog vojnika Karla i odlučuje da pođe sa njim na Siciliju. Za sobom ostavlja sve – porodicu, prijatelje, posao, svoj grad i domovinu. Vrlo brzo postaje svesna toga da će u novoj sredini, bez svog jezika i kulture, zauvek ostati tuđinka. Svoja tri sina nikada neće naučiti da govore hrvatski jezik i jedina osoba sa kojom će moći da komunicira na svom maternjem jeziku biće njena unuka.

U formi dnevničkih zapisa, Non-Ui je roman u kojem se smenjuju slike prošlosti i sadašnjosti, Splita i Sicilije, s mislima i životnim iskustvima bake i unuke identičnog i simboličnog imena – Neda. Događaji opisani u romanu odvijaju se u nelinearnoj strukturi i obuhvataju period između 1938. i 2016. godine, a imaginarni razgovor bake i unuke otkriva živote dveju žena odgajanih u drugačijoj kulturi i istorijskim okolnostima, i njihovu duboku međugeneracijsku povezanost. Non-Ui je roman o usamljenosti, osećaju (ne)pripadanja i otuđenosti, ali i o netrpeljivosti i ubitačnoj mržnji koje su obeležile više generacija.

Drugo izdanje koje smo objavili pred Sajam knjiga i koje će posebno obradovati ljubitelje nordijskog noara, jeste triler Kuća leptira danske autorke Katrine Engberg, drugi roman u serijalu Kopenhagen.

Na odeljenju kardiologije u jednom od vodećih medicinskih centara u Kopenhagenu, medicinska sestra puni špric prevelikom dozom lekova za srce i krišom ulazi u sobu starijeg muškog pacijenta. Pet dana ranije, mladi raznosač novina na svojoj ruti u centru Kopenhagena nailazi na jeziv prizor – nago telo mrtve žene pluta u fontani na centralnom gradskom trgu. Na telu se uočavaju bizarne, simetrične posekotine i čini se da je žena iskrvarila nasmrt, što je metod ubistva sa kojim se policija nikada ranije nije susrela.

Istražitelj kopenhaške policije, Jepe Kerner, preuzima slučaj, ali ovoga puta pored sebe nema svoju partnerku, Anete Verner, koja je na porodiljskom odsustvu i sanja da se što pre vrati na posao. Dok Jepe luta ulicama u potrazi za odgovorima, Anete odlučuje da malo istražuje na svoju ruku, čime će vrlo brzo svoj život dovesti u opasnost.

Istraga detektive vodi u sve mračnije ćoškove Kopenhagena, ali i u samo srce zdravstvenog sistema. To je svet u kojem vladaju empatija i briga, ali ispod površine vrebaju bolesna ambicija i pohlepa. Ono što će na tom putu Jepe i Anete otkriti slediće im krv u žilama...

Prema rečima književnog kritičara Sandej Tajmsa, „Kuća leptira je originalno i izuzetno zanimljivo delo. Romani Katrine Engberg su bestseleri u Danskoj i ona je ime na koje treba obratiti pažnjuˮ.

Oba naslova možete naručiti na našem sajtu uz 20% popusta, a dostupni su i u knjižarama širom Srbije.
Vesti