Dokaz izdavaštvo

Ko su oni bili

Gabrijel Krauze
872,00
RSD
1090,00
RSD
Ovo je priča o Londonu kakvu nećete naći ni u jednom vodiču.
Ovo je priča o tome kako je to živeti u trenutku, o dečacima previše željnim da postanu muškarci, odrastajući u skrivenim ratnim zonama velikih gradova – i o devojkama koje pokušavaju da pronađu sopstveni put.
Ovo je priča o stečenim i izgubljenim reputacijama, o nasilju i osveti – i nerazmišljanju o posledicama.
Ovo je priča o betonskim soliterima i bezličnim prozorima, o beskrajnim noćima u policijskim stanicama i zatvorskim ćelijama, o bratstvu i izdaji.
Ovo je priča o dosadi, jurnjavi, očaju, strahu i nadi.
Ovo je priča o onome što ostaje nakon svega.

Ko su oni bili autobiografski je roman o mladiću koji je razapet između dve kulture: univerziteta na kojem studira englesku književnost i surovog sveta londonskih bandi. Na univerzitetu koji pohađa on je Gabrijel, naizgled običan student koji odlazi na žurke i na predavanjima diskutuje o Ničeovoj filozofiji. Ali van učionice on je Snups, član londonske bande i pretnja po društvo. Krećući se kroz ta dva sveta, suočavajući se sa roditeljima punim ljubavi, prevrtljivim i opasnim prijateljima, kao i sve većom pretnjom zatvora, primoran je da se pomiri sa tim ko je on zaista i sa životom koji je sâm izabrao.

Gabrijel Krauze odrastao je među soliterima i na ulicama severnog Londona. On nije bio posmatrač na periferiji nasilja, već je živeo život ogrezao u kriminalu. Ko su oni bili roman je koji proističe iz tog iskustva i kao takav moralno je kompleksan, uzbudljiv i potpuno jedinstven na savremenoj svetskoj književnoj sceni.

Kreirajući originalni, urbani književni stil, autor na živopisan način oživljava londonsko podzemlje i opisuje destruktivni uticaj toksične muževnosti. Ko su oni bili uznemirujući je prikaz uzbuđenja koje donosi nasilje i traume koju ono ostavlja za sobom.

Žiri Bukerove nagrade uvrstio je ovo debitantsko delo među trinaest najboljih romana 2020. godine.

„Divlja vožnja već od prve stranice. Zadivljujuća priča o potrazi mladića za pripadanjem, zatečenog između života u londonskoj bandi i nade o akademskoj budućnosti.”
Daglas Stjuart, dobitnik Bukerove nagrade za 2020.
Ko su oni bili mogao bi – i trebalo bi – da označi istorijsku prekretnicu za britansku književnost i buduće glasove koje još nismo čuli.”
Complex
„Izvanredan debitantski roman. [...] Okrutan, ali očaravajući portret sveta ’oštrih ivica i slomljenih stvari’.”
Star Tribune
„Otkriva nam London koji se retko viđa.”
The New York Times
„Veličanstven u svom neumoljivom intenzitetu i žestokoj iskrenosti, ovo je novi glas koji stiže u potpunosti formiran i jedva čeka da počne.”
Žiri Bukerove nagrade za 2020. godinu
„Stiže na književnu scenu poput zvuka pucnja. [...] Sa svojim karakterističnim slengom i trenucima ultranasilja, Ko su oni bili sličan je Paklenoj pomorandži – s tim što je ovo, umesto krajnje neobične zamisli dobrostojećeg autora, hiperrealistična priča pisca koji je živeo život koji opisuje.”
Guardian
„Krauze piše moćno i precizno o životu londonskih bandi.”
Nikeš Šukla, autor romana Brown Baby
„Kao da primate injekciju čistog adrenalina tokom svih 300 strana.”
Vice
„Naizmenično duboko, zabavno, potresno i zastrašujuće... moćno evociranje života bandi u Južnom Kilbernu. [...] Pomalo kao da čitate Paklenu pomorandžu Entonija Berdžisa.”
The Times
„Veoma originalno prozno delo koje nam donosi uzbudljiv, autentičan nov glas.”
HuffPost

Naslov originala: Who They Was

Edicija: Savremeni roman

Prevod: Bojan Bosnić

Broj strana: 288

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Dimenzije: 14x20cm

Godina: 2021.

ISBN: 978-86-81518-08-3

Pogledajte još: