Dokaz izdavaštvo

Non-Ui

Lidija Dimkovska
872,00
RSD
1090,00
RSD
Krajem Drugog svetskog rata mlada Splićanka Nedjeljka zaljubljuje se u italijanskog vojnika Karla i odlučuje da pođe sa njim na Siciliju. Za sobom ostavlja sve – porodicu, prijatelje, posao, svoj grad i domovinu. Vrlo brzo postaje svesna toga da će u novoj sredini, bez svog jezika i kulture, zauvek ostati tuđinka. Svoja tri sina nikada neće naučiti da govore hrvatski jezik i jedina osoba sa kojom će moći da komunicira na svom maternjem jeziku biće njena unuka.

U formi dnevničkih zapisa, Non-Ui je roman u kojem se smenjuju slike prošlosti i sadašnjosti, Splita i Sicilije, s mislima i životnim iskustvima bake i unuke identičnog i simboličnog imena – Neda. Događaji opisani u romanu odvijaju se u nelinearnoj strukturi i obuhvataju period između 1938. i 2016. godine, a imaginarni razgovor bake i unuke otkriva živote dveju žena odgajanih u drugačijoj kulturi i istorijskim okolnostima, i njihovu duboku međugeneracijsku povezanost.

Nagrađivana makedonska autorka Lidija Dimkovska donosi nam dirljivu i toplu priču o ljubavi, porodici, identitetu, o ratu i migracijama, životu u okruženju mafije, kao i o povratku fašizma u Evropu. Non-Ui je roman o usamljenosti, osećaju (ne)pripadanja i otuđenosti, ali i o netrpeljivosti i ubitačnoj mržnji koje su obeležile više generacija.

„Čudesna proza! I opet izvrsna Lidija Dimkovska čije oko vešto pronalazi i u prvi plan stavlja male ljudske sudbine i čini ih velikima kroz potresno tkanje uzbudljive tapiserije života.”
Olivera Nikolova, makedonska književnica

„Knjige poput Non-Ui događaju se sve ređe, a roman makedonske književnice nije samo majstorski napisan, s izuzetnom preciznošću i snagom, nego i sa ženskom nežnošću. Odličan, predivan roman.”
Jakub Sobjeralski, poljski književni kritičar

Edicija: Savremeni roman

Broj strana: 168

Prevod: Irena Šentevska

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Dimenzije: 14x20cm

Godina: 2023.

ISBN: 978-86-81518-15-1

Pogledajte još: