Dokaz izdavaštvo

Živi pesak

Malin Pešon Đolito
847,00
RSD
1059,00
RSD
  • Nagrada Prix de polar européen (Najbolji evropski kriminalistički roman), 2018.
  • Nagrada Petrona (Najbolji nordijski kriminalistički roman), 2018.
  • Nagrada Glass Key (Najbolji nordijski kriminalistički roman), 2017.
  • Nagrada Švedske akademije kriminalističkih pisaca (Swedish Academy of Crime Writers Award) za najbolji švedski kriminalistički roman, 2016.

U elitnoj srednjoj školi u najbogatijem stokholmskom predgrađu dogodilo se masovno ubistvo. Maja Norberg je osamnaestogodišnja devojka kojoj se, devet meseci kasnije, sudi zbog učešća u masakru u kojem su, pored ostalih, živote izgubili i njen momak i najbolja drugarica.

Kako je Maja, devojka iz ugledne porodice i dobra učenica, postala najomraženija tinejdžerka u celoj zemlji? Šta je to Maja uradila? I šta se događalo u mesecima koji su prethodili tragediji – u školi i roditeljskim domovima, na žurkama punim droge i seksa, u imigrantskim predgrađima i na luksuznim jahtama, od trenutka kada se Maja zaljubila u Sebastijana Fagermana, sina jednog od najmoćnijih ljudi u Švedskoj?

U romanu koji je većim delom uznemiravajuća hronika jednog društva, švedska autorka Malin Pešon Đolito nam predstavlja fascinantan književni lik Maje Norberg i stavlja nas pred dilemu: da li je Maja hladnokrvni ubica ili samo izgubljena devojka koja je i sama ostala bez onih koje je volela?

„Delo velikog književnog senzibiliteta, Živi pesak se bavi temama kao što su društvene klase, novac, migracije i igre kojih se tinejdžeri igraju kada roditelji ostaju neosetljivi na probleme sopstvene dece."
Bookreporter
„Knjiga nam pruža pogled oštar poput noža na modernu Švedsku i njen pravosudni sistem."
NPR
Živi pesak nije whodunit, nego whydunit. Šta je Maja zaista uradila – ili nije uradila? Tragajući za odgovorima, Pešon Đolito uz pomoć svoje junakinje otvara šira pitanja. Što je to 'istina'? Ili 'pravda'? Koliko nejednakosti neko društvo može da podnese, a da istovremeno ostane stabilno?"
World Literature Today

POGLED U KNJIGU | Pročitajte prvih dvadesetak strana

Naslov originala: Störst av allt

Edicija: Nordic Noir

Prevod: Mirko Bižić

Broj strana: 400

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Dimenzije: 14x20cm

Godina: 2019.

ISBN: 978-86-81518-02-1

Pogledajte još: